Mějte stres pod kontrolou

   Žijeme rychle. Často si to neuvědomujeme, ale čas a události letí kolem nás rychleji, než si to umíme představit. Stres a napětí ovlivňují naše zdraví způsobem, na který nebylo tělo připraveno. Evoluce probíhající miliony let je konfrontována s vjemy, látkami a podněty okolí, kterým se velmi těžko přizpůsobuje.
   Pozitivní stres může mít příznivý vliv pracovní nebo sportovní výkon. Nemůže ho být hodně a musíme ho umět kontrolovat. Ale i ten nejodolnější jedinec se dostane do situace, když cítí, že je na konci se silami, že stačí málo a tělo vypoví poslušnost. Poruchy spánku jsou první znamení, že je třeba se zamyslet nad způsobem svého života. Chronický stres a nespavost může sklouznout až do deprese. Vliv psychiky na celkovou pohodu a zdraví organismu se velmi často podceňuje. Lidé podávající vysoký pracovní výkon a žijící vysokým tempem se velmi těžko vymaní z tohoto začarovaného kruhu. Častokrát by to pro ně znamenalo změnu zaměstnání či ztrátu společenského statusu.
  Je několik způsobů jak bojovat se stresem. Už jen malý pohyb dokáže navodit v těle příjemnou atmosféru. Stejně i poslech hudby. Fyzická aktivita může pomoci nejen uvolnit napjaté svaly, ale také zlepšit náladu. Pomohou sportovní aktivity nebo fyzická práce. Výzkumy ukazují, že fyzická aktivita může pomoci zmírnit příznaky deprese a úzkosti. Pravidelná procházka je vynikající prostředek proti stresu. Dlouhé a klidné vycházky prospívají zdraví, srdci, mysli i naší duši.
   V neposlední řadě nesmíme zapomenout na kvalitní výživové doplňky vyrobené z kombinace přírodních látek. Nevyužívejte na zvládání stresu nezdravé způsoby jako nadměrné pití alkoholu, kouření nebo přejídání. Vážně tím poškozujete své zdraví.
   Není to snadné, ale nejspolehlivější způsob na pořízení ztracené duševní rovnováhy je umět se zastavit, nebo apom zpomalit. Boj se stresem nás asi bude provázet po celý život. Pokud nechceme aby přerostl do chronických problémů, musíme se ho naučit kontrolovat.

Zobraziť v blogu