Jak správně odpočívat?

   Na jednoduchou otázku se nabízí jednoduchá odpověď. Odpočívejte tak, abyste si opravdu odpočinuli. Zde se však musíme pozastavit a jak se říká, rozměnit si to na drobné.
   Už jako děti nás nutili rodiče pracovat na zahradě. Prý to je ten nejlepší odpočinek a relax. No možná byl, ale pouze pro ně. My jsme se sebezapřením pomáhali a a nemohli se dočkat chvíle, kdy otec prohlásil zahradní práce za ukončené. Více nám nebylo třeba a následoval relax po našem. Koupání v potoce, jízda na kole, sport každého typu.
   Když jsme se už za tmy vrátili domů, vždy jsem šel pozdravit babičku, která odpočívala při čtení novin, nejlépe křesťanských. Dědeček seděl na podezdívku a kouřil svou oblíbenou cigaretku. Mně kouř zapáchal, ale on se jen smál a říkal, že toto je ta největší pohodička.
   Ano, každý ať odpočívá po svém. Někdo má rád aktivní odpočinek, jiný si nejlépe odpočine na gauči .. Obecně platí, že lidé, který těžce pracují, vyhledávají klidnější formy odpočinku. Relax na gauči, kniha, sportovní přenos, práce kolem domu, zahrádka, procházka. To jsou věci, kterým je třeba věnovat každodenně. Sedavé zaměstnání přímo vybízí k aktivní formě oddechu. Pohyb by měl mít u takových lidí významné místo. Běh, kolo a kolektivní sporty jsou vítaný doplněk a protiváha k celodennímu vysedávání v kanceláři.
   Nezapomínejte na to, že odpočinek nepotřebuje jen Vaše tělo, ale i Vaše mysl. Zkuste si vypnout mobil. Bez jeho cinkání se určitě pár hodin obejdete. Nemyslete na všechny ty povinnosti, které máte. Zkuste to na chvíli pustit z hlavy. Vynechejte na pár dní shlédnutí zpráv. Ušetříte si zbytečné nervy a zvýšený krevní tlak. Myslete na to, že rodinná pohoda blahodárně ovlivňuje regeneraci organismu. Travte co nejvíce času se svými nejbližšími. Využijte každou společnou chvilku a užívejte se navzájem. Vaše tělo a mysl se Vám za to jistě odvděčí.

Zobraziť v blogu