Co je Matcha?

Na jednoduchou otázku, jednoduchá odpověď. Je to čaj. Přesněji japonský zelený čaj vyrobený z jemně drcených čajových lístků. Má mírně nahořklou rostlinnou chuť a svěží zelenou barvu. Je to důsledek vysokého obsahu chlorofylu v listech. Je již po staletí základním produktem při japonských čajových obřadech. V posledních letech nabírá na popularitě po celém světě hlavně pro zdravotní benefity v něm obsažených látek.
Běžný zelený čaj je zdroj antioxidantů. Matcha má ovšem mnohem více výhod. Snížením krevního tlaku brání vzniku kardiovaskulárních onemocnění a zvýšením metabolismu pomáhá snižování tělesné hmotnosti. Obsahuje více kofeinu než běžný zelený čaj, ale nezpůsobuje problémy jako káva.
Už samotná příprava čaje Matcha se odlišuje od zalití běžného čaje. Běžný čaj po vyluhování odstraníme z nápoje, takže konzumujeme vyluhovanou rostlinu. Čaj Matcha se připravuje rozšleháním kvalitních lístků v teplé vodě nebo mléce. Ale ne krouživým pohybem jako když šleháme vajíčka.
Speciální bambusovou metličkou ¦prudce šleháme ze strany na stranu. Při krouživém pohybu se nám nevytvoří pěna. Klasickou vidličkou nebo lžičkou nápoj určitě nevyšleháte. Tradiční nápoj je pouze voda a rostlina, my můžeme dolít i mléko pro přípravu latte. Chutný nápoj je i když použijeme kokosové nebo mandlové mléko. Před přípravou je dobré čaj prosít, nebude při šlehání vytvářet hrudky. Pokud je pro vás nápoj moc hořký, doslaďte si jej trochou medu nebo javorového sirupu.
V létě zkuste do našlehaného nápoje přidat čerstvou ovocnou šťávu. Čaj vyšlehaný za studena doplněný šťávou s citrusem je experiment, který si zamilujete.
Matcha nemá dlouhou trvanlivost, nejlepší je vždy čerstvý, proto jej nekupujte ve velkém množství. Otevřené balení skladujte v chladničce, udržíte lístky dlouho čerstvé.

Zobraziť v blogu