Otužování - nikdy není pozdě

Je několik možností jak tělo zdravě otužovat. Otužování podporuje imunitní systém, kardiovaskulární aparát, mozek, pokožku a mnoho jiných procesů v lidském organismu a pozitivně působí i na psychickou pohodu. Jak začít? Pozvolna. Pomalé přivykání organismu je důležité, třeba se cítit více méně komfortně. Začátečníci mohou začít s otužováním ve sprše či plaváním v jezerech a řekách, od léta až do zimy. Dokonce i spaní při otevřeném okně, v zimě, pod tenkou přikrývkou můžeme brát jako první kroky.
   Sprcha - Začínáme s příjemně vlažnou teplotou vody, ne však horkou, zásadně ráno. Ranní sprcha Vám navodí dobrou náladu, protože po prokrvení organismu se do těla uvolňují endorfiny, což navozuje pocit štěstí. Můžeme střídat teplou vodu se studenou. Každý den přidáváme trošku studenější vodu 2-3 min. Nenamáčíme si hlavu, postupujeme od nohou nahoru až po krk. Po sprše si obujeme tlusté ponožky.
  Kdy ne? - Otužování se bychom měli vynechat, pokud již začínáme pociťovat první příznaky nemoci, jako je nachlazení a zvýšená teplota. Po nemoci pokračujeme zvolna, ne tam kde jsme přestali, jinak si koledujeme si o návrat nemoci.
  Zimní plavání - Příprava ve sprše má trvat apom 6 měsíců. Potom by tělo a mysl měly být připraveny na otužování se v přírodě. Jako při každém sportu je důležitá rozcvička. Nikdy nechoďte sám a ani pokud jste unavený. Nic nezkazíte neoprenovými ponožkami, rukavicemi a čepicí. Pobyt ve vodě má trvat max. 10 minut. Jen nejzkušenější otužilci jsou ve vodě i 2x déle. Po výkonu se rychle osušte a oblečte. Na zahřátí je výborný pohyb. Nedoporučuje se alkohol.
   Pokud jste se dostali až do bodu, kdy si vegetujte v ledové vodě, zatímco lidé na břehu stojí v kožiších, vězte, že jste na dobré cestě. Za dva roky takového tréninku jste již podkování lední medvěd. Tak hodně štěstí!
 

Zobraziť v blogu